Ľudová hudba Stana Baláža

Premiéra:23. máj 2022
Dĺžka: minút

Ľudová hudba Stana Baláža vznikla v roku 2008 s ambíciou aktívne podporovať súčasné postavenie regionálnej a lokálnej ľudovej hudobnej kultúry horného Šariša. Jej členmi sú okrem primáša Stana Baláža kontráš Jozef Franek, akordeonista Michal Germuška, kontrabasista Štefan Mačejovský a cimbalista Peter Germuška. Od roku 2012 je už stabilnou sučasťou koncertných vystúpení aj ženské spevácke trio ,,KRASOTKY“ v zložení: Slavomíra Knutová, Valéria Stašeková a Monika Balážová.

Umelecké výsledky ĽH Stana Baláža v oblasti interpretácie šarišskej ľudovej hudby presvedčili kritikov a verejnosť o nepopierateľných kvalitách a v súčasnosti patrí k vyhľadávaným muzikám východného Slovenska. V roku 2008 vydala kapela svoje profilové CD s názvom Muzikanci raslavicke , v roku 2014 úspešný profilový album V Raslavicoch bije banda, roku 2018 album ,,…farbi ňesanujce“, Ďalších 47 CD nahrala v spolupráci s inými sólistami spevákmi a speváckymi skupinami zo Šariša, Spiša, Zemplína i Abova. Ďalším reprezentačným hudobným projektom tejto ľudovej hudby je úspešný CD nosič autorských piesní Jána Šoltésa s najznámejšími sólistami spevákmi východného Slovenska, Ked ja nadešol do kraja. Ostatným prifilovým štúdiovým albumom Ľudovej hudby Stana Baláža je nové CD s názvom ,,Jak śe mace?“ ktoré vyšlo v roku 2020. Za zmienku stoja tiež experimentálne projekty na poli ethno-world music s názvom KARPATON (2013, 2015) a tiež fúzia jazzu s folklórom na spoločnom albume s AMC Triom, AD FONTES (2017), ktorý kapelám priniesol prestížne ocenenie ESPRIT 2017 za najlepší album roka v ankete hlasovania verejnosti a tiež zaradenie do celoslovenskej CD kompilácie ,,THE BEST OF WORLD MUSIC FROM SLOVAKIA (2016 – 2018)“

V roku 2007 získala kapela 1. miesto a titul Laureát celoštátnej súťažnej prehliadky hudobného folklóru v Košiciach. Medzi ďalšie úspechy patrí napr. získanie 1. miesta v súťaži ľudových hudieb na medzinárodnom folklórnom festivale v poľskom Zakopanom. Ich najaktuálnejšími úspechmi je získanie hneď dvojnásobného titulu LAUREÁTA na celoštátnej súťaži a prehliadke hudobného folklóru 2013 a tiež 1. miesto v medzinárodnej súťaži cimbalových kapiel ,,Spotkania cymbalistov 2013″ v poľskom Rzeszowe (december 2013). Kapela je taktiež držiteľom titulu LAUREÁT folklórneho festival STRÁŽNICE 2015 a pravidelne účinkuje na popredných domácich i zahraničných podujatiach. Za zmienku stojí tiež úspešné účinkovanie v televíznej folklórnej šou ZEM SPIEVA 2017. Známa je ich spolupráca s Petrom Lipom, Mirom Jarošom, Ondrejom Kandráčom, Štefanom Štecom a ďalšími známimi interpretmi.

Ľudová hudba v rozšírenej zostave zároveň pôsobí ako sprievodné teleso folklórnej skupiny Raslavičan z Raslavíc, pričom jej hlavným cieľom je pokračovať v udržiavaní i rozvíjaní tradičného interpretačného štýlu tejto folklórnej lokality v snahe poukázať na specifiká jej originálneho prejavu prameniaceho z hudobného odkazu predošlých čias.

Trailery

Fotogaléria

Nájdi svoj film